Агнешкото месо е на челно място в списъка за най-безопасни и безвредни меса. Освен ползите, агнешкото месо е несравнимо вкусно, като може да се приготвя по всевъзможни начини.
Един от тези начини е пълнена агнешка плешка, която буди апетита само при споменаването си, а единствената по-трудна част е оформянето на джоба на агнешката плешка.
За да оформите джоб на агнешката плешка трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правите го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката. Джобът леко разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.
След което си приготвяте сместа, с която ще се напълни агнешката плешка. Традиционно това е ориз с белия и черния дроб, които бяха сварени по-рано, овкусени с подправки като черен пипер, магданоз и наситно нарязан лук. Но по желание може да си го приготвите по любим вас начин, дори да е само ориз със зеленчуци, се получава неповторимо.
Оформянето на този "джоб" отнема време, тъй като изисква да се внимава и да се прави бавно, но се получава много вкусно на финала.
Вижте и другите ни рецепти за агнешка плешка или си пригответе най-вкусното агнешко печено.
Прочетете и тези тънкости при печенето на агнешко, научете кои са най-добрите гарнитури за печено агнешко или разбере за какво въобще е полезно агнешкото.
Коментари