Рибата е уникален деликатес с няколко разновидности хайвер като черен и червен, обикновен, тарама хайвер и други.
Хайверът е популярното наименование на яйцата на рибата.
Но има ли всъщност хайвер, който да не е годен за консумиране.
• от известните 24 вида риба есетра само 3 от тях (белуга, пъструга и руска есетра) имат хайвер, годен за консумация. Останалите видове не се препоръчват за прием от хора, защото се смятат за токсични.
• хайверът на рибата мряна или по-точно на бялата мряна също е токсичен и не е годен за приемане от човешки организъм, но трябва да сте предпазливи и към черната мряна.
• друг представител на семейство риби, чиито хайвер не е годен за консумация, е сомът.
• като цяло алергичните към риба трябва да внимават много, особено да не приемат хайвер от речни риби - това може да се окаже фатално за здравето.
Важно! Хайверът не трябва да се приготвя в метални съдове с метални прибори, да бъде сервиран в такива или да се яде с метална вилица - твърди се, че металът променя вкуса на хайвера.
Коментари