Какво представлява глутенът?
Šta je u stvari gluten?
gotvach.bg»Съвети»Какво представлява глутенът?

Какво представлява глутенът?

Какво представлява глутенът?

Една много нашумяла напоследък тема е свързана с глутена. Но какво всъщност представлява той? Думата глутен произлиза от латинското gluten, което означава лепило. Това всъщност е растителен протеин, в състава на който влизат два белтъка - глутенин и глиадин.

Той се съдържа в житните култури - пшеница, ечемик, овес и ръж. Глутенът придава еластичност на тестото, подпомага набухването и запазване на формата му процеса на втасване. Благодарение на него хлябът и хлебните изделия имат пухкава консистенция.

Попаднал в храносмилателния тракт, той се разгражда и не поражда никакви усложнения, но има хора, проявяващи непоносимост към глутен - цьолиакия.

При някои това е в следствие наследствено заболяване, при което консумацията на глутен предизвиква автоимуння реакция, при която се образуват антитела. Заболяването предизвиква атрофия на тънките черва и оттам нарушения в способността им за усвояване на хранителните вещества.

Това заболяване е известно под името цьолиакия и не трябва да се бърка с глутеновата нетолерантност, която не е автоимунно заболяване и усвояването на хранителните вещества протича нормално.

Симптомите са подобни и човешкият организъм реагира а тази нетолерантност, предизвиквайки остри възпаления.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати