Всяка година по Коледа, а и не само по това време, ухае на мед и канела. Меденките са вкусни, ароматни и се приготвят лесно и бързо. Всяка домакиня си има рецепта. В нета може да се намерят много рецепти за меденки, но задължително във всяка присъства мед и канела.
Ето класическата рецепта за приготвяне на меденки:
2 яйца, 2 к.ч. олио, 2 к.ч. захар, 3-4 с.л. мед течен, канела 1 с.л. или цял пакет, 1 ч.л. сода за хляб и брашно за меко тесто. Може да се прибавят и подправки като джинджифил на прах или няколко пъпки стрит карамфил.
След като се замеси средно меко /не твърдо/ тесто, от него се оформят малки топчета с големина на орехи. Отгоре се набожда орехова ядка или бадем. Може да се добави и ванилия за повече аромат.
Сладките се нареждат на разстояние в тава върху хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна 180 градуса около 12-15 минути.
Тестото може да се разточи на тънка 5-6 мм кора и с формички да се изрежат меденки. Тогава времето за печене на меденките е по-малко. Важно е да не се припичат, защото като изстинат, стават твърди.
Когато видите, че са леко променени на цвят и при допир са меки, това значи, че са готови, и се изваждат от фурната. Колкото по малки са формите или топките за меденките, толкова времето във фурната е по-малко.
Ако спазвате това правило, ще се радвате на вкусни меденки. Охладени може да се декорират с разтопен шоколад или да се рисуват с белтъчна глазура.
Понякога се слепват две по две с мармалад или сладко.
Както и да ги приготвите, винаги са вкусни.
Успех и да ви е сладко!
Коментари