Реването е вид сиропиран сладкиш. Съществуват много и различни рецепти за приготвянето му. Може да Турско реване, Арабско реване, Реване с кисело мляко и други.
За да приготвите този сиропиран сладкиш, са нужни основни продукти, които се намират във всяка кухня. Нужни са 4-5 яйца,1 ч.ч. захар,1 ч.ч. грис, 1 ч.ч. брашно,1 ч.ч. олио и 1 бакпулвер.
След като се разбие кексовата смес, се сипва в тава - кръгла или правоъгълна 20/30 см.
При Арабското реване отгоре се поръсва с кедрови ядки, вие може да замените с бадеми или орехи. Фурната е загрята предварително на 180 градуса, печем реването за 25-30 минути, докато се получи красива златиста коричка. Може да проверите с клечка за зъби или дървено шишче дали излиза тесто. Ако няма полепнало тесто и е сухо, значи реването е готово и може да се изважда.
Следва нарязване на ромбоиди или квадрати.
Приготвя се сироп от 2 ч.ч. вода и 2 ч.ч. захар да заври, докато се разтопи захарта. Може да добавите кора лимон или портокал и така ще имате лимоново или портокалово реване. В някой захарни сиропи се сипва и коняк или друг алкохол, но ако ще се дава на деца, по-добре не го правете. За аромат се добавя и 1 ч.л. канела или розова вода.
Залива се реването със студен сироп и оставяме да попие течността. Отгоре може да се поръси с кокосови стърготини или шоколадови пръчици. След като попие сиропът и се охлади добре, се поднася.
Това е вкусен, сиропиран и ароматен сладкиш.
Добър апетит!
Коментари