В моментите, в които държим две яйца, но не можем да разберем дали яйцето, което държим в ръката си, е сварено или е сурово, защото в хладилника си имаме и от двата вида, ще ви издадем един трик, който да ви покаже кое какво е.
Действа безотказно и е много полезно в кухнята.
За да изпробвате трика, са ви необходими едно сурово и едно сварено яйце.
Завъртаме първо едното, например свареното върху плоска повърхност. Както виждате, то се върти доста дълго след завъртането от наша страна.
След това завъртаме и суровото, отново върху хоризонтална повърхност, но както забелязвате, то се върти за далеч по-малко време от свареното.
Това се получава, защото в суровото яйце жълтъкът се движи вътре в самото яйце и така скъсява времето за въртене на цялото яйце. А при свареното яйце, текстурата вътре в него е твърда и не оказва влияние върху движението на яйцето.
Така лесно можете да тествате яйцата си, без да се налага да ги чупите в кухненския плот.
Коментари