Gotvach.bg»Съвети»Как и колко време се пекат зеленчуци на фурна?

Как и колко време се пекат зеленчуци на фурна?

Rayna_xcxRayna_xcx
Иноватор
268
Как и колко време се пекат зеленчуци на фурна?

Зеленчуците на фурна винаги се получават вкусни и много ароматни заради подправките, които попиват в тях и създават симфония от красиви аромати.

Нямаме основание да не ги консумираме, защото те винаги са здравословни, винаги полезни и винаги добра гарнитура или основно ястие.

Ето и няколко съвета за това как да ги приготвяте, за да ви бъде винаги вкусно, когато ги похапвате.

1. Зеленчуците не бива да се пекат „сухи“

Важно правило при приготвянето на зеленчуците е те да бъдат леко намазнени. Не трябва да ги удавите в мазнина и тогава да ги пъхнете във фурната - просто първо се уверете, че има достатъчно мазнина, която да ги овлажни при готвенето, а не да ги изсуши и да ги направи неприятни при консумацията по-късно.

2. Размерът има значение

Когато готвите зеленчуци, независимо дали ги печем, варим или гриловаме, е хубаво да спазваме един и същи размер, когато ги режем, защото някой от тях се готвят по-бързо, други по-бавно. Когато обаче са с що-годе един и същи размер, се приготвят за горе-долу за един и същи период от време.

3. Гответе с очите си

Ако за приготвянето на даден зеленчук ви е необходимо време от 30 минути, просто за да бъде сварен или пригоден за консумация, то това невинаги е перфектното време за неговото приготвяне. Знайте, че в тези моменти ви е необходим правилният цвят - ето затова готвим с очите си. Наблюдавайте ги и следете за появата на златист цвят по зеленчуците. Това е знакът, че те са станали достатъчно вкусни за консумация.

4. Не пренаселвайте тавата

Дайте им пространство. Никога не препълвайте тавата с голямо количество зеленчуци. Ако съдът, в който ще готвите, е малък, препоръчвам ви да преместите зеленчуците в по-голям съд, за да се наслади всяко парче от тях на температурата и полагаемото им топлинно обработване.

5. Златната среда

Винаги печете зеленчуците на 200-220 градуса. Така ще сме сигурни, че отвътре те са добре опечени, а цветът отвън ще бъде винаги примамливо карамелен.

Научете също как се карамелизират зеленчуци или разгледай нашите рецепти за вкусни печени зеленчуци.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен