Удобен и практичен начин е да се изсушават плодове и зеленчуци, защото можете да ги използвате в различни ястия след това, когато ви потрябват, а също така някой от тях можете да си ги хапвате и изсушени.
Един от любимите зеленчуци, който се суши доста често, е доматът. И при доматите, както и при другите зеленчуци, трябва да се спазят някой основни правила, когато става дума за изсушаване и правилно съхранение.
1. След като се изсуши доматът, трябва да се уверим, че е напълно дехидратиран и че не е останала влага по него. На допир с палец и показалец се усеща дали е останала влага и колко голяма е тя;
2. Мястото, на което ще се съхраняват изсушените домати, трябва да е защитено от светлина и влага. Проникването на светлина до шушулките може да ороси пликовете, в които се съхраняват;
3. Опаковката, в която ще се съхраняват, трябва да бъде от хартия - по този начин хартиеният плик или кутия ще обира появилата се влага;
4. На всеки три четири дни разтърсвайте опаковките на шушулките, за да проверите дали не се е получило слепване поради някаква причина и за да ги разделите една от друга;
5. Задължително записвайте датата на изсушаване на съответните шушулки в опаковката.
6. Ако евентуално се получи някакво овлажняване на сушените домати, можете да ги върнете в уреда за сушене, стига да не се е появила плесен по тях. Ако забележите това, отстранете негодните плодове, по които се е появила, за да не плъзне по останалата част в опаковката.
Сушените домати могат да бъдат съхранени при добри условия за период по-дълъг от 20 години. Все пак сушени плодове, по-стори от 2 години, не е препоръчително да се консумират.
Коментари