Паламудът е риба от семейство Скумриеви и много прилича на скумрията. Цветът му е металносив, с надлъжни ивици. Достига тегло до 7 кг и дължина до 85 см. Паламудът обитава водите на Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море. Той е хищна риба и се храни предимно с по-малки риби като цаца, сафрид, хамсия и други.
Паламудът може да се консумира пресен, солен, пушен, консервиран, пържен и печен.
Една от най-важните стъпки за приготвяне на печен паламуд е той да бъде добре почистен. Необходимо е да се премахнат хрилете, вътрешностите и ивицата по гръбначния стълб. Тъй ката паламудът е по-суха е риба, е добре да използвате повечко мазнинка и/или предварително да я оставите да постои в марината за риба преди печене, за да бъде по сочна.
Ето няколко съвета и идеи как да приготвите сочен печен паламуд:
Печен паламуд с лук, бяло вино и орехи
Необходими продукти /за 4 порции/: паламуд – 1 бр. /около 1 кг/; лук – 3 глави; чесън – 2-3 скилидки; сол; черен пипер; зехтин; бяло вино - 1 ч.ч.; лимон-1 бр.; орехи - 1 1/2 шепа начупени; девесил
Начин на приготвяне: Почистете добре рибата и нареже на парчета. Поставете в подходящ съд и овкусете със сол, черен пипер, девесил и 1-2 с.л. зехтин и виното. Оставете настрана в тази марината паламуда за около 1 час.
Нарежете лука на кубчета и чесъна на ситно, овкусете с още малко сол и черен пипер. Върху лука и чесъна поставете рибата, изсипете марината, поръсете с начупените орехи, поставете по едно парче лимон върху всяко парче и ако има нужда, добавете още зехтин. Покрийте тавата с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час, след това махнете фолиото и запечете за още 20-30 минути.
Печен паламуд с доматен сок
Необходими продукти /за 4 порции/: паламуд - около 1 кг; лук - 1-2 глави; чесън - 2 скилидки; доматен сок от консерва - 250-300 г; морков - 1 бр.; сол; черен пипер; зехтин; девесил; магданоз за поръсване
Начин на приготвяне: Почистете рибата, нарежете на парчета или я оставете цяла. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин. В тава нарежете на едро лука и моркова, а чесъна - на ситно. Подредете върху лука, моркова и чесъна парчетата риба, добавете още малко зехтин, залейте с доматения сок и поръсете с девесил. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 ч. и 30 мин. Поднесете рибата поръсена със ситно нарязан магданоз.
Печен паламуд с лимон, бяло вино и зехтин
Необходими продукти /за 4 порции/: паламуд - 1 кг; лимон - 1 бр.; зехтин - около 50 мл.; бяло вино - 1 ч.ч.; сол; черен пипер; дафинов лист; магданоз
Начин на приготвяне: Почистете паламуда и я оставете цяла. Овкусете я със сол и черен пипер. Намажете я обилно със зехтин. Напълнете коремчето ѝ с парчета лимон и изсипете, ако ви е останало, още от зехтина. Добавете бялото вино, дафиновия лист и магданоза. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 1 час и 30 мин. Поднесе с гарнитура от варени картофи или друга ваша любима гарнитура.
Коментари