Gotvach.bg»Съвети»Как се активира содата?

Как се активира содата?

Rayna_xcxRayna_xcx
Иноватор
26864
Как се активира содата?

Содата за хляб или иначе казано содата бикарбонат има безброй приложения както в кулинарията, така и в козметиката. Ползите от нея са толкова много, защото тя е напълно безопасна за използване и всяко нейно приложение е безопасно за човека. В кулинарията обаче всеки готвач трябва да знае, че тя е необходимо да се активира, за да разгърне потенциала си като съставка в различните ястия.

Содата бикарбонат в химията е по-известна като ненаситена натриева сол на въглеродната киселина. В нормалното си състояние тя е в твърдо състояние, но за да бъде полезна като съставка в кухнята, тя трябва да се активира с киселина. В зависимост от рецептата и съставките, които се използват в приготвянето на ястието, използваните активатори за сода са:

- кисело мляко (при заквасването на млякото лактозата се превръща в млечна киселина благодарение на двете бактерии, които използваме за заквасване на млякото);

- оцет (в състава си оцета съдържа голямо количество киселина, в най-лошия случай според производството му тя може да е 6+/- % киселина, която спомага процеса на активация на содата бикарбонат)

- лимон (лимонът е най-известния цитрусо кисел плод, който също спомага активирането на содата бикарбонат, защото е силно алкализираща храна).

При активиране на содата бикарбонат обикновено тя се използва като набухвател на тестени и бисквитени изделия.

За разлика от останалите набухватели, които се използват при приготвянето на различни храни в хранителната индустрия, консумацията на набухвател като сода бикарбонат не застрашава организма на потребителите.

Единствения проблем на содата е, че понякога при използването на по-голямо количество,може да възникне натрапчив аромат на активираната вече сода поради възникналото химично съединение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати