Картофите имат почетно място на нашата трапеза и в българската кухня. Похапваме картофки всекидневно – като се започне от вкусните и не особено полезни пържени картофи със сирене, та се стигне чак до задушени картофи с масло и чесън и други ястия с картофи.
Напоследък обаче традиционните сортове картофи отстъпват мястото си на един нов вид картофи – червени картофи, които набират все по-голяма популярност. Те имат сладък вкус и нежна ципа, която не се бели преди кулинарна обработка. Освен това са чудесен източник на хранителни вещества и микроелементи.
С тях може да приготвите печени червени картофи на фурна, пиле със сладки червени картофи и дори салата от червени картофи и яйца. На практика може да замените обикновените картофи с червени картофи във всяка една рецепта.
Леко сладникавият им вкус чудесно се съчетава с този на лук, чушки и дивечово месо. При правилна кулинарна обработка тънката ципа на червените картофи се превръща в хрупкава запечена коричка, която може да накара всяка дама за забрави за диетата си.
Коментари