gotvach.bg»Съвети»Колко вино може да се изкара от 100 кг грозде?

Колко вино може да се изкара от 100 кг грозде?

Колко вино може да се изкара от 100 кг грозде?

Традицията повелява във всеки български дом да се прави ароматно вино и силна ракия. И въпреки че традициите определено не са това, което бяха, все още много български домакинства произвеждат вино за домашни нужди.

За получаването на хубаво и пивко вино обаче,трябва да супите хубаво грозде, задължително винен сорт, а на от някой десертен сорт грозде. Но качественото грозде струва скъпо и много стопани се притесняват колко вино ще изкарат от кг грозде.

Рандеманът (количеството вино, което се получава от 100 кг грозде) е относителен и зависи от много неща – от сорта грозде, от времето, дори от машината за меляне на грозде. Обикновено загубите са около 10-13 процента от, под формата на изпарения, кипене при ферментация и др.

От остатъка се отцежда вино, което е обикновено е около 60 процента от масата на преработеното грозде.

Или казано по друг начин от около 100 кг грозде може да успеете да получите около 60 литра вино. Разбира се останалото след отточването на виното джибри в никакъв случай не бива да се хвърля. Към него се добавя вода и захар и след ферментация от него се вари чудесна ракия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати