Пицата е любима храна на малки и големи. Тя може да се приготви в домашни условия или да се купи замразена от всеки по голям магазин. Продават се замразени пици в няколко размера, започва от 18 см и стига до 40 см.
Пица се замесва от брашно, вода, мая, зехтин, сол и захар. Тестото трябва да е меко и да не лепне. Оставя се да втаса и се оформя. Пицата може да се пече в домашни условия в загрята фурна до 200 градуса. Ако е замразена, се поставя в тава на средно ниво в загрята фурна и печем 10 минути, като времето за печене зависи и от вида на печката.
Ако пицата се размрази, трябва да се консумира до 24 часа и да не се замразява повторно. В големите пещи или фурни се пече на висока температура за 5 минути е готова. В тях температурата достига от 450 до 600 градуса.
В професионални фурни замразена пица се пече дори за 4-5 минути, а това не може да стане, ако се пече в домашната печка.
Печенето зависи и от дебелината на пицата, трябва да е тънка - така се пече по-лесно и бързо. Ако имате замразен блат, отворете опаковката, поставете в тава блата и отгоре се намазва с 2-3 с.л. доматено пюре или сос. Гарнира се с колбас от рода на шунка, бекон, може с гъби, кубчета моцарела, топено сирене, царевица, чушка, кашкавал и любима подправка като накъсани листа босилек или риган.
Може да поръсите с малко зехтин и печете, докато кашкавалът се разтече. Става бързо - за 5 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор. Внимавайте да не се препече блатът, защото ще стане като бисквита. Пица може да се пече и в конвекторна фурна, като се спазват същите условия.
Коментари