Никой не е застрахован от хранително отравяне, но обикновено случаите на натравяния зачестяват през топлите месеци, когато месото може да се развали, докато го донесете от магазина у дома. В топлото време бактериите се развиват изключително бързо и трябва да сте особено внимателни.
Обичайно месото може да се съхранява извън хладилник в рамките на три до пет дни, но само ако са взети специални мерки. За да не се развали месото за часове, трябва да се увие в плат, напоен с разтвор на салицилова киселина - 1 ч.л. на половин литър вода.
Може да предпазите месото от разваляне, като го потопите в прясно мляко или го увиете в памучен плат, напоен със силен разтвор на оцет с вода. Процесите на разваляне и загниване на месото се забавят, ако преди това то е било намазана обилно с мед.
В хладилник прясното месо се разваля след 4-5 дни, ето защо е добре то да бъде превърнато възможно най-бързо във винен кебап или вкусно печено месо със зеленчуци.
Добре е да знаете, че месото с кокал, както и тлъстото месо се разваля доста по-бързо от обезкостеното месо. Затова свинските котлети могат да станат негодни за консумация дори само след 2 часа извън хладилник или хладилна витрина.
Не консумирайте месо, което е променило цвета си или се е вмирисало, защото рискувате да си навлечете сериозни хранителни проблеми. Дори и след кулинарна обработка на висока температура (пържене) пак може да получите хранително разстройство, придружено с висока температура, повръщане и диария.
Коментари