Почти няма човек, който да не обича пържени картофи. Приготвянето им в домашни условия обаче си е цяло изпитание. Често домакините се изморяват от продължителното стоене на котлона. Още по-разочароващо е, когато вместо хрупкави пържени картофки получите меки и мазни такива.
Използването на фритюрник донякъде може да подобри вида и вкуса им, но не всеки разполага с такъв уред, а и дори при наличието му в дома не се използва често, поради голямото количество олио, което е необходимо за пържене.
Тук ще ви предложа един лесен метод за приготвянето на хрупкави пържени картофки.
Необходими са ви картофи с ниско съдържание на нишесте. Има един лесен метод за разпознаването им - ако след разрязване на картофа по ножа остане лепкава, белезникава течност, то сте попаднали на компир с много нишесте.
Картофите се нарязват на тънки лентички (колкото кутре) и се измиват обилно. Ако имат повече нишесте, може да ги оставите в студена вода за няколко часа.
Непосредствено преди пърженето нарязаните на пръчици картофи се подсушават добре с памучна кърпа и се пускат в тенджера или тиган със загрято на средна степен олио.
Пържат се до полуготовност и още преди да променят цвета си, пържените картофи се изваждат върху кухненска хартия. След като се изцеди мазнината, отново се връщат в тигана, в който обаче този път олиото е загрято на силна степен.
Пържат се до придобиване на златист цвят.
Вече имате перфектните хрупкави пържени картофки, с които може да спечелите и най-капризния член на вашето семейство.
Коментари