Как да почистя шкембе?

Как да почистя шкембе?
Снимка: gotvach.bg

Почистването на шкембе си е неприятна и тягостна работа, но пък ястията с него след това са уникално вкусни. Затова, ако имате прясно шкембе, опитайте се да превъзмогнете погнусата си и се постарайте да го почистите перфектно, за да може после да се насладите на вкуса му.

Няма нужда да ви казвам, че "ароматът" му е ужасен, но ще трябва да го изтърпите в името на кулинарията.

Има няколко начина за почистване на шкембе:

1. С вар

Вземете две шепи гасена вар и хубаво натрийте шкембето с нея. Оставете да престои така около 10 минути, след което започнете да го търкате, все едно перете дреха. Търкайте и изплаквайте с вода, като междувременно си помагате и с ножа. Движете го по посока обратна на власинките. Шкембето трябва да стане чисто бяло, за да бъде годно за консумация. Накрая изплакнете обилно с вода;

2. Със сода и оцет

В случай че нямате вар, може да използвате сода за хляб и оцет за почистване на шкембето. Натрийте шкембето много добре със сода и потопете в тенджера или друг подходящ съд с оцет. Оставете да престои около час, след което остържете шкембето с ножа по посока обратна на власинките. Не пропускайте и метода с "прането", като го разтривате и плакнете толкова време, колкото е необходимо (до побеляване).

3. С гореща вода

Сложете на котлона да заври вода и потопете шембето за 20-30 секунди в нея. После остържете добре с ножа и пак върнете във врящата тенджера за половин минута. Повторете процедурата, докато шкембето побелее.

След като почистите идеално карантията, може да си приготвите традиционната шкембе чорба или пък деликатеси като шкембе в масло, панирано шкембе и други вкусотии.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати