Когато пролетта отстъпва мястото си на лятото, настъпва сезонът на тиквичките. Тези изключително свежи и вкусни зеленчуци се отличават с мек, неутрален вкус, който не се наслагва върху вкусовете на останалите храни и продукти.
Тиквичките са чудесни за приготвяне на леки зеленчукови предястия. Често се сервират като гарнитура за месо, или се участват в постни ястия със сирене, постни ястия с яйца и др.
Хрупкавите зеленчуци не се нуждаят от продължителна кулинарна обработка и само няколко минути на пара или на скара са достатъчни. Но да да придадете завършен вкус на ястието, трябва да ги овкусите с подходящи подправки.
У нас традиционно тиквичките се подправят с пресен копър и чесън. Можете да им добавите също така черен пипер, къри, джоджен, босилек и магданоз. Задължително опитайте тиквички, подправени с риган и розмарин.
Кои подправки или комбинация от подправки ще ви допаднат най-много е въпрос на личен вкус.
Непременно опитайте нашите предложения за зеленчукова запеканка с патладжан и тиквички или турски кюфтета от патладжани и тиквички.
Коментари