Заквасването на зелето в Европа има своите особености в различните региони. В западната част на континента то е нарязано на дребно, а на Изток, и по-конкретно Балканите, зелките се слагат в качета цели.
В първия случай киселото зеле леко сладни и е по-скоро като мариновано. Докато българският вкус критично съблюдава зелето да е солено, кисело, твърдо и хрупкаво, може и с приятен розов цвят.
Как се прави кисело зеле?
Ще ви трябват здрави, цели пресни зелки, морска сол и един камък /или друг тежък предмет/, с който да затиснете. От зелките отстранете външните листа и кочана. Напълнете вдлъбнатините, образувани след отстраняването му, със сол.
Подредете зелките възможно най-плътно. Разтворете отново сол в топла вода и залейте зелето. Във водата може да пуснете и някой корен хрян или малка глава червено цвекло за цвят. Накрая го затиснете с камъка - всичко трябва да бъде под водата.
Съдът, в който ще отлежава зелето, е добре да има отвор отдолу, за да може периодично течността да се източва и отново да се налива отгоре - процесът се нарича претакане на киселото зеле.
Готовото кисело зеле е подходящо за салати, супи и други ястия.
Салата с кисело зеле
Изцежда се глава зелка, без да се изплаква, и се нарязва. Прибавят се наситнени глава целина, 1 зелена чушка и глава лук. Приготвя се дресинг, като 150 грама захар, 80 мл олио и 80 мл оцет се смесват и загряват, докато захарта се разтвори. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се охлади добре. Салатата се подправя с дресинга и се поднася.
Коментари