Кога и кое месо трябва да се накисне

Кога и кое месо трябва да се накисне
Снимка: gotvach.bg

Някои видове меса имат нужда от предварително накисване, преди за преминем към същинската им кулинарна обработка.

Едно от месата, които задължително се накисват - това е месото от дивеч. Месото на дивата свиня винаги се изпраща първо на изследвания за трихинелоза, а отскоро се прави изследване и за чума.

Месото от див заек също се накисва предварително, както и това от сърна.

Месото на дивеча е с по-остра и странна миризма, приема се, че ако се накисне в подходяща марина, тази миризма изчезва, изкисва се и от излишната кръв, която съдържа във себе си.

Месото на дивата свиня, след като е изследвано и е установено,че е годно за консумация, се поставя в подходящ дълбок съд, залива се с вода хубаво да го покрие, след това се добавя оцет, примерно на 5 л вода 500 мл оцет, добавя се кромид лук, срязан на четвъртини, зърна чер пипер, дафинов лист, оставя се да кисне за около 24 часа на хладно място.

След това месото се изважда и се измива хубаво, оставя се добре да се отцеди и тогава вече може да се готви.

По същия начин се процедира и с дивия заек, както и със сърната, но за разлика от дивата свиня тяхното месо не се изследва, а след като е разфасовано, направо месото се накисва в гореописаната марина.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
04.12.2019 12:25
Много некомпетентно!
1
0