През последните години ядковото мляко набира все по-голяма популярност. Някои го консумират като алтернативен вариант на прясното мляко (понеже не съдържа лактоза), други - заради полезните му свойства.
Ако страдате от лактозна непоносимост или пък искате да опитате нещо различно и здравословно, може да си приготвите слънчогледово мляко.
За тази цел е необходимо да разполагате с блендер, тензух и, разбира се, шепа белен слънчоглед.
Ето я и точната рецепта за слънчогледово мляко:
Една чаена чаша белен суров слънчоглед се накисва във вода за 1 нощ (8-12 часа). Целта е да се отмият вредните вещества (т.нар.инхибитори) от суровите семена.
На сутринта слънчогледът се изцежда, изплаква се под течаща вода и се слага в блендера. Добавят се 3 чаши минерална, изворна или преварена вода, щипка сол и сместа се блендира.
Получената течност се прецежда през през тензух и полезнето слънчогледово мляко вече е готово за консумация.
По желание може да бъде овкусено с пакетче ванилия, канела, какао или друга ароматна съставка.
А може и да си направите шейк като към ядковото мляко добавите любим плод (банан, праскова, малини, ягоди) и отново блендирате.
Коментари