Gotvach.bg»Съвети»Как се прави слънчогледово мляко?

Как се прави слънчогледово мляко?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823
Как се прави слънчогледово мляко?

През последните години ядковото мляко набира все по-голяма популярност. Някои го консумират като алтернативен вариант на прясното мляко (понеже не съдържа лактоза), други - заради полезните му свойства.

Ако страдате от лактозна непоносимост или пък искате да опитате нещо различно и здравословно, може да си приготвите слънчогледово мляко.

За тази цел е необходимо да разполагате с блендер, тензух и, разбира се, шепа белен слънчоглед.

Ето я и точната рецепта за слънчогледово мляко:

Една чаена чаша белен суров слънчоглед се накисва във вода за 1 нощ (8-12 часа). Целта е да се отмият вредните вещества (т.нар.инхибитори) от суровите семена.

На сутринта слънчогледът се изцежда, изплаква се под течаща вода и се слага в блендера. Добавят се 3 чаши минерална, изворна или преварена вода, щипка сол и сместа се блендира.

Получената течност се прецежда през през тензух и полезнето слънчогледово мляко вече е готово за консумация.

По желание може да бъде овкусено с пакетче ванилия, канела, какао или друга ароматна съставка.

А може и да си направите шейк като към ядковото мляко добавите любим плод (банан, праскова, малини, ягоди) и отново блендирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен