Колко захар се слага във виното?

Колко захар се слага във виното?
Снимка: gotvach.bg

Хубавото домашно вино, независимо дали става дума за червено вино или за бяло вино, се прави от качествено грозде с висока захарност. За да започне процеса на бурна ферментация, който следва смилането на гроздето, гроздовата мъст трябва да има определена захарност.

Захарността се мери със специаен уред (захаромер) при 20 г температура. Препоръчителната захарност за червените вина е 22-24 градуса (най-добре 23), а за белите - 18-19 градуса.

Ако обаче гроздовата мъст е с по-ниска захарност, тогава тя трябва да се повиши с помощта на захар. Количеството захар, което ще добавите зависи от захарността, която гоните.

Общото правило е, че се прибавя по 1 кг захар на 100 кг гроздова мъст, за да се повиши захарният градус с 1 процент. Или при 1 тон гроздова мъст със 23 процента захарност трябва да добавим 10 кг захар, за да повишим захарността на 24 градуса.

Захарта се разтваря с гроздовата мъст чрез леко загряване. Никога към мъстта не се прибавя захар, разтворена във вода, ако искаме все пак да пием качествено червено вино.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати