Всички знаете добре, че домашно приготвената храна има много по-добър вкус, качествена е и има доказан състав. Същото е и с бульоните.
Дали ще са зеленчукови, пилешки, телешки бульони, те предават на нашите гозби неповторим вкус. Домашният бульон обикновено се приготвя от костите на определено животно и/ или от избрани от вас различни зеленчуци.
Как да направите агнешки бульон?
За целта ни е необходими само агнешки кокали с остатъчно месо, както и подправки по желание: дафинов лист, магданоз, целина, черен пипер на зърна и сол. Още един плюс на домашно приготвения агнешки бульон е, че можете да изберете само подправките, които вие харесвате.
Взимаме добре измитото агнешко и го слагаме за заври с достатъчно количество вода. След като нашият агнешки бульон заври, намаляме на слаб огън и добавяме подправките.
А ако в процеса на приготвянето му се образува пяна, я извадете с помощта на решетъчна лъжица. При нужда добавете малко гореща вода в процеса на варене, в зависимост от това колко концентриран искате да е бульонът.
Варете около 4-5 часа, до отделяне на месото от кокала. След като свалите от котлона, прецедете с гевгир.
Можете да приготвите по-голямо количество домашен агнешки бульон и да го съхранявате в хладилника.
Бульоните, приготвени от костите на животни, са богати на различни минерали – калций, магнезий и фосфор, особено важни за здравето на костната система. Освен това животинският бульон подобрява храносмилането, затова често се препоръчва като нискокалорична и много хранителна част от различни диети.
Коментари