Диетолозите постоянно ни повтарят за ползите от карфиола. Той е не само вкусен, но и полезен. Карфиолът е с прекрасен орехов вкус.
Има много апетитни ястия с карфиол: салати, студени и горещи мезета, супи с карфиол, зеленчукови яхнии или гарнитури към месни и рибни ястия.
Карфиол се сервира в салати суров, варен, задушен и печен.
Но знаем ли как да избираме карфиол?
Ето част от отличителните белези на добрия и пълноценен зеленчук.
- Върху повърхността на листата или съцветия от карфиол не трябва да има мръсотия, плака, петна с неизвестен произход или следи от механични повреди (главата трябва да е цяла и абсолютно чиста);
- Карфиоловите розички могат да бъдат бели или да имат леко изразен жълтеникав оттенък;
- Съцветията трябва да са възможно най-плътно едно до друго;
- При избора на карфиол той трябва да е плътен и еластичен (този нюанс се отнася до съцветия, листа и стъбла);
- Теглото на карфиола трябва да съответства на неговия размер (твърде и лек карфиол може да се отглежда с ускорени темпове с помощта на химикали, сочност в съцветията няма да има);
- Съцветията от висококачествен карфиол не трябва да са повредени (ако се забелязват много откъснати съцветия, тогава зелето е било съхранявано или транспортирано неправилно, ще се влоши като качество по-бързо от нормалното);
- Ако розичките на карфиола са плътно една до друга, но между тях се виждат листа, тогава това е добър знак (листата предпазват съцветията от изсъхване, така че този карфиол е бъде най-сочен).
Коментари