Перките и люспите на шарана не стават за ядене, затова се премахват. Вземете остър нож и клъцнете перките. Махането на люспите е по-неприятната част.
За целта притиснете рибата с ръка към плота, а с другата ръка прокарайте ножа в посока обратна на люспите.
Така люспите отхвръкват.
Добра идея е да придържате рибата с помощта на обикноване памучна кърпа, за да се се пързаля, докато остъргвате твърдите люспи. След остъргването на люспите, идва ред на вътрешностите.
Направете плитък разрез по цялата дължина на шарана и извадете всички вътрешности. Обърнете специално внимание на жлъчния мехур - тъмнозелено топче, което не бива да се спука вътре в рибата, защото придава много неприятен вкус.
След като почистите рибата, я измийте старателно. В кулинарията има безброй рецепти за пържен шаран, както и за пълнен шаран. А как ще го приготвите вие зависи само от въображението ви.
Коментари