Знаете ли какво е фабада? За това екзотично наименование се крие едно от най-обожаваните ястия в испанската кухня. Всъщност фабада е типичен представител на кухнята автономното Княжество Астурия, което се намира в северната част на Испания, между Галисия, Кантабрия и Кастилия и Леон.
Фабада е богата яхния, се приготвя със зрял фасул, кървавица и някакъв колбас, като традицията повелява той да бъде чоризо.
Обикновено фабада може да се сервира като предястие, но на много места в Испания, както и в типичните испански ресторанти, се предлага като основно ястие. Фабада е толкова известна и обичана, че дори и консервите с фабада са едни от най-купуваните консервирани храни в Испания.
Всъщност приготвянето на традиционната испанска фабада никак не е трудно и всеки от нас може да го направи у дома.
Оригинална рецепта за фабада може да намерите на нашата страница. Тя много се доближава до българския си аналог – боб с кървавица, а кой от двата варианта ще ви допадне повече е въпрос на личен вкус.
Коментари