Свинският джолан е частта от прасето, намираща се между свивката на коляното и средата на крачето. Месото, прилежащо на този участък, е силно ароматно, мазничко и богато на естествен желатин.
Това предполага и че има нужда от повече часове, за да се сготви добре и стане крехко и приятно.
Джоланът може да се сготви по много различни начини, като обикновено се подлага на двойна или тройна термична обработка, в зависимост от рецептата.
При всички случаи обаче, за да имате най-добрия резултат, трябва да сварите джолана, преди да пристъпите към следващи стъпки.
За да спестите време, препоръчително е готвенето в тенджера под налягане. Налейте обилно количество вода, сложете в нея джолана, зрънца черен пипер и бахар, стръкчета свеж магданоз или дафинов лист. Не е нужно да добавяте сол и мазнина на този първи етап.
След като излезе пара от отвора на тенджерата под налягане, варете 30 минути. Това е идеалното време, ако след това ще запичате на фурна, но ако ще го приготвяте изцяло варен за супи и яхнии удължете времето с още поне 30 минути.
В обикновена тенджера гответе поне 2 часа на слаб до умерен огън.
Проверявайте крехкостта на месото, тъй като времето на варене зависи и от големината на самия джолан.
Ето и едно лесно и малко нестандартно предложение как да си приготвите тази вкусна част от прасето. За изпълнение на рецептата са ви нужни:
2 бр. свински джолани
1 стрък праз
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 ч.ч. бяло вино
1 к.ч. зехтин
Черен пипер зрънца и млян
Сол на вкус
3-4 стръка магданоз
Ябълки-4 бр. сладко кисел сорт
Захар-75 г.
Вода
Приготвяне: Сварете джоланите за 2 часа в нормална тенджера или за 30-40 минути в такава под налягане. Във водата при тях сложете зрънца черен пипер и магданоза. По желание си овкусете и с други подправки.
Нарежете на тънки жулиени лука и праза, а чесъна накълцайте на ситно. Разпределете зеленчуците в тавичка, покрита с алумуниево фолио, и ги поръсете със сол и зехтин.
Положете отгоресварените джолани, залейте с бяло вино, малко сол и млян черен пипер.
Запечете във фурна на 200 градуса за около 30 минути до златиста коричка.
През това време си подгответе пюрето, като сложите захарта на умерен огън, за да се стопи и придобие цвят на светъл карамел.
Добавете ябълките - почистени и на парченца. Когато бледият карамел ги обгърне, налейте около 1,1.5 ч.ч. вода или толкова, колкото да покрие плодовете. Разбъркайте и оставете да врят 30 минути.
Пасирайте на гладко пюре и поднесете с ароматните свински джолани.
Добър апетит!
Коментари