Пуйката присъства все по-често на трапезата ни през последните години. Но за разлика от обикновеното пиле, с което сме свикнали да готвим, мариноваме и подлагаме на всякаква кулинарна обработка, пуйката изисква доста повече усилия от страна на готвача.
Ако искате да изненадате близките си с вкусна и ароматна пуйка, чието крехко и вкусно месо направо се топи в устата ви, трябва да започнете подготовката няколко дни преди поднасянето ѝ.
Първо пуйката трябва да се маринова, за да се стане суха в процеса на печене. Маринова се прясна или размразена пуйка. Тъй като по правило пуйките са доста едри птици, е добре да си приготвите дълбок казан или кофа, в която да я мариновате.
Марината за пуйка се приготвя от 1 ч.ч. сол, ½ ч.ч. кафява захар, 4 литра зеленчуков бульон, 1 с.л. черен пипер на зърна 1 и ½ ч.л. бахар на зърна, както и 1 и ½ с.л. нарязан захаросан джинджифил. Продуктите се смесват слагат се в тенджера и се кипват, като целта е твърдите продукти да се разтворят.
След това маринатата се охлажда до стайна температура и се прехвърля в съда за мариноване. Добавят се 4 л вода с лед и се пуйката се потапя в кофата с гърдите надолу. След около 8 часа пуйката се обръща наобратно и се оставя да престои още поне 8 часа.
Маринованата пуйка се отцежда внимателно, по желание се пълни, след което се пече до готовност. Рецепти за пълнена коледна пуйка, пуйка с кисело зеле и шпикована печена пуйка може да намерите на нашия сайт.
Вижте също как се почиства пуйка, как се пече пуйка и научете какви подправки се слагат на пуешко.
Ако ще приготвяте пуйка, вижте нашите съвети за перфектната коледна пуйка!
Коментари