Как се правят катми?

Катмите са подобни на палачинките и гьозлеме.

Разликата между катмата и палачинката е, че за приготвянето на катмите се използва мая, а за палачинките - сода за хляб.

Катмите се приготвят от втасало рядко тесто с мая. Друга разлика между катмите и палачинките е дебелината им и множеството мехурчета при катмата.

Катмите са най-вкусни, приготвени на сач, но могат да се приготвят и на тиган.

Необходими продукти за приготвянето на катми:

Брашно - 4 ч.ч.

яйца - 2 бр.

прясно мляко - 3 ч.ч.

мая - 1 кубче

захар- 1 ч.л

сол - 1 ч.л.

краве масло - 1 с.л. + още масло за помазване

Начин на приготвяне:

Маята се натрошва в дълбока купа. Към нея се прибавя 1/2 чаена чаша прясно мляко /леко затоплено/ и 1 чаена лъжица захар. Бърка се, за да се разтвори маята. Оставя се на топло да шупне.

След това се прибавят кравето масло и солта. Отново се оставя на топло да втаса за около половин час.

През това време се разбиват яйцата със захарта.

След като втаса, се прибавя яйчната смес. И накрая се прибавя брашното.

Получената смес трябва да има мехурчета и да е гъста като боза.

Сачът или тиганът се слагат на котлона да се загреят. Помазват се с масло и се изсипва малко от получената смес.

Когато се получат дупчици по повърхността на катмата, тя се обръща, за да се изпече и от другата страна.

Готовата катма се помазва с разтопено масло, за да остане мека.

Катмите могат да се консумират със сирене, шунка, сладко и други.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати