Gotvach.bg»Съвети»Как се чисти лапад?

Как се чисти лапад?

Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.

С идването на пролетта излизат и първите листенца на лапада. Той е вкусен и полезен, на село го има във всяка градина и всеки двор.

Лападът съдържа желязо, витамини и затова се препоръчва при анемии. Може да се готви на яхнии с лапад, да се пече на фурна, да се вари на супа с ориз, лапад с агнешко, пиле с лапад, свинско и още много други начини да го включим в менюто си.

Препоръчват полезния лапад като диуретик, за подобряване на храносмилането, при анемия, помага при запек и дори пази от рак.

Полезните му свойства са много, но хора, склонни към образуване на камъни в бъбреци, да внимават с консумацията му.

За една начинаеща домакиня е добре да знае как да почисти лапад. Това става съвсем лесно, но е важно да се направи, за да не вкарате в гозбата с лапад жилести стъбла.

В голям съд се заливат набрани или купени листа лапад с вода. Добре е да се оставят във водата за 20 минути, да паднат всички песъчинки от листата. Измива се на течаща вода и се отцежда добре. Може и да измиете листо по листо - вие си изберете как да почистите лапада.

Идва ред да се махнат дебелите стебла и жили по листата. Те са твърди, не се готвят и не се харесват, затова внимателно почистете от тях.

Може да задушите почистения лапад, да варите супа, за лападник, за омлети и каквото си искате, изборът е ваш.

Ако имате голямо количество лапад, може да съхраните в торбички в хладилника или да бланширате лапад, отцедите и в торбички във фризери за зимните месеци, за да имате от този прекрасен листен зеленчук.

Познати са много видове лапад, най-често се ползва обикновеният, но внимавайте - има и змийски лапад, а той е токсичен! Двата вида лапад си приличат, но не са роднини, така че бъдете внимателни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен