Кафето, познато и често употребявано като напитка на Ориента, днес е широко разпространено поради аромата, вкуса и освежаващото му въздействие, и може да се каже, че вече нито едно гостуване не минава без чаша ароматично кафе.
Като питие кафето може да се сервира по всяко време на деня независимо от сезоните. Често пъти се поднася преди ядене за стимулиране на апетита.
За приготвянето на кафето се използва прясна вода или минерална вода, която се загрява
в кафе машина или друг наличен съд. Кафето трябва да е прясно печено и по възможност да се мели непосредствено преди приготвянето, за да запази своя аромат. Предвижда се средно 0,5 л вода на 30-35 г кафе или според указанията на кафе машината.
Кафето се поднася в специални чаши за кафе, предимно от порцелан. Чашите могат да са с различна форма и украса с обем 80-120 куб.см.
Чашите се поставят върху специални чинийки и се поднасят направо или се поставят на масичката за кафе. На второ място, наличието на салфетка елиминира ненужното тракане и звънене от контакта на чашата и чинийката.
На масичката се поставя и каничка с прясно мляко или течна сметана и захарница и малки кафени лъжички... Ако масата е малка, сметана и захар могат да се сервират отделно на малък поднос.
Ако не разполагате със специален сервиз за кафе, наливайте кафе в чаши със среден размер. Трябва да се постави чиния за сладки за кафе, така че нейният ръб да е наравно с ръба на масата.
Но какво да поднесем към кафето?
Най-често на гостите се предлагат малки сандвичи, разкошна торта, сладкиши или бисквитки. Няма нужда да претрупвате масата със сладкиши. Също така е важно да прикачите към кафето чаша студена минерална вода. За разнообразие и допълнение ще помогне и висококачествен ликьор.
Коментари