Освен невероятния аромат и пленителен вкус, канелата има редица полезни свойства, които е добре да знаем. Тя е подправка, придобита от кората на вид лаврово дърво. Консумирала се е още в Древен Египет.
Оказва се, че полезните свойства на канелата са били известни още в древността, като тогава е била малко и с много висока цена. Още тогава е била използвана като противосъсирващо и антибактериално средство.
През Средновековието са използвали канелата за лечение на артрит, кашлица и болки в гърлото.
10 г канела на прах съдържа 24. 7 ккал, 0. 12 грама мазнини, 8.06 грама въглехидрати и 0. 4 грама протеини.
Канелата се среща в два вида на пазара - като прах и на пръчици. Във вид на пръчки е много по-удачно да си я купим, защото трайността ѝ е повече, а и по всяко време можем да си я скрием и на прах. От пръчиците можем да си направим чай, да ароматизираме захарта в захарницата ни, да ароматизираме дома си. Можем да си приготвим сладка и коктейли.
Намира все по-голямо приложение в приложното изкуство за декорации на празнични маси, сувенири, картички.
Коментари