Булгур е една от най-хранителните зърнени култури. Той е много полезен за човешкия организъм.
Булгурът се използва предимно в индийската, средиземноморската и близко източната кухня. Той е много популярен в Турция.
Булгурът съдържа големи количества фибри, магнезий, калций, фосфор, желязо, всички витамини от група В.
Булгурът има нисък гликемичен индекс. Също така съдържа големи количества протеин. Благодарение на тези протеини може да се възстанови и изгради мускулна тъкан.
Булгурът подобрява здравината на костите. Полезен е също и за сърдечно-съдовата система. Помага и при борбата с анемията и дрепресивните състояния.
Булгурът се усвоява лесно от организма. Той почиства организма от натрупаните токсини. Има благоприятен ефект върху метаболизма.
И след като разбрахме колко е полезен булгурът и че трябва да го хапваме редовно, е добре да знаем как правилно да го приготвим.
Как се почиства булгур?
Булгурът се почиства зрънце по зрънце, като го сипете целия на равна повърхност, растелите с длан и отстраните примесите.
Преди да използвате булгур в кухнята, трябва да го залеете с вряла вода. Така той седи накиснат за около половин час. След като омекне, се излива тази вода и булгурът се измива под течаща вода.
Коментари