Българите обичат да започват деня си с чаша силно и ароматно кафе. Ето защо те си приготвят или поръчват късо кафе, вярвайки, че по-малкото количество кафе гарантира по-голямо количество кофеин и съответно по-силен ободряващ ефект.
Подобно на култовия надпис, закачен на кафе-сладкарницата на Орлов мост: Турското кафе е виетнамско, и това схващане не е съвсем достоверно. Всъщност дългото кафе (еспресо, на шварц) е доста по-силно от късото кафе.
Това се дължи на факта, че кофеинът е водоразтворим и колкото повече вода минава през цедката, толкова повече кофеин се извлича и толкова по-силно става кафето. Разбира се, по-късото кафе има доста по-наситен вкус и аромат, но в действителност дългото кафе е в пъти по-наситено с кофеин.
Именно по тази причина италианците, които обожават кафето и знаят как да го боготворят, приготвят и да му се наслаждават, пият много късо кафе. Това им позволява да пият до 10 кафета дневно, без да товарят тялото си с излишен кофеин.
У нас е прието късото кафе да бъде около 25-30 мл, нормалното да е в границите на 50-60 мл, а дългото – около 130 мл.
Важно е да отбележим, че колкото повече вода минава през кафето, толкова повече кофеин, но и повече вредни съставки се извличат от него. Ето защо еспресето трябва да се екстрахира до 25 секунди. След това напитката се насища с вредни вещества.
Коментари