Може да изсушим ягодите по няколко начина - на открито, в печката или в електрическа сушилня.
Сушенето на ягоди не е много лесно. При този процес трябва да се внимава много, защото те са нетрайни и лесно се покриват с мухъл.
За целта е необходимо да се изберат ягоди, които са били по-високо на стъблото, които нямат развалено по тях и да не са презрели. След това се измиват и се оставят върху хартиена кърпа, за да изсъхнат.
Изсъхналите ягоди се нарязват на равномерни филийки.
1. Сушене на ягоди на открито
Ще са ви необходими вестници и дебела хартия. Върху равна повърхност се слагат няколко листа от вестника и отгоре се покрива с лист дебела хартия. След това отгоре се редят нарязаните ягоди, като задължително трябва да има място между тях.
Така наредените ягоди се държат на слънце за около 4 дена.
Сушене на ягоди във фурната
Нарязаните ягоди се редят в тава, която е покрита с хартия. Отново се редят на разстояние една от друга.
Сушат се на 50-60 градуса, като вратата на фурната през цялото време трябва да е отворена. По този начин ще се заменя важният въздух със сух и сушенето ще стане по-бързо.
След час и половина тавата се изважда. Оставя се да изстинат ягодите, след което се обръщат. Отново се слагат във фурната, за около час и половина.
Около 8-10 часа ще са ви необходими за този метод на сушене на ягодите.
Сушене на ягоди в електрическа сушилня
Нарязаните ягоди се редят плътно една до друга в тавичките на електрическата сушилня. Температурата се настройва на 55-60 градуса. По време на сушенето трябва няколко пъти да местните няколко пъти тавите. Това е необходимо, за да бъде сушенето по-равномерно.
Сушените ягоди са изключително полезни и можете да си сложите такива във вашия кекс, смути или мюсли за закуска. Каквото и да решите, няма да сгрешите.
Коментари