Още като дете родителите ни непрекъснато ни хранеха с извара, като не пропускаха да подчертаят нейните ползи за костите и ставите. Днес този продукт е съществена част от много диети. Но как да я изберем и за какво да следим, когато купуваме извара?
Има няколко съвета, които трябва да следвате при избора на добра извара. Първо прочетете състава на продукта. Всъщност наличието само на мляко и закваска е необходимо и задължително.
Изварата трябва да отговаря на БДС и срокът на годност не надвишава 5 дни. Така че датата на производство трябва да се вземе предвид.
Във фризера на хладилника изварата може да бъде за 2-3 седмици. Проучете внимателно цената на продукта - 200-грамова опаковка не може да струва по-малко от 0.5 литра мляко.
Не винаги е възможно да се оцени визуално качеството на изварата. За да се определи наличието на растителни мазнини, е необходимо изварата да се остави за един ден при стайна температура. Ако цветът на продукта остане, но самият той стане по-кисел, това е доказателство за естественост.
Можете също да го проверите за съдържание на нишесте. Необходимо е да се капне йод върху изварата. Ако цветът остане кафяв, тогава изварата е естествена.
Ако обичате нежната текстура на изварата, предлагаме да опитате някои от нашите рецепти с извара, а именно:
Коментари