Чийзкейкът е един модерен и предпочитан десерт в днешно време. Често, когато излизаме да се храним навън и го зърнем в менюто си, го поръчвам, но също така обичаме да го приготвяме и вкъщи.
Няма нищо по-хубаво от това, да приготвяме любимите си храни у дома, но специално в приготвянето на чийзкейк има няколко тънкости, които всяка домакиня трябва да знае и да овладее.
Най-притеснителното за домакините може би е печенето на чийзкейка. Чийзкейкът се пече два пъти, казано на шега. Първо се пече бисквитеният блат, който след като се заглади на дъното на тавичката /за предпочитане с ринг/, се слага в загрята на 160 градуса фурна за около 20 минути, за да може бисквитеният блат да се запече.
След като се е запекъл, се изсипва вече готовата смес за чийзкейк с крема сиренето и се заглажда във формата върху запечените бисквити.
Ето че идва и времето за втория етап на печене на чийзкейка. Тавата е напълнена до горе-долу половината от обема и се слага във фурната за около час и 30 минути, но това зависи и то самата рецепта за сладкиша.
След като времето за печене е ясно, е важно да не бързаме да вадим тавата от фурната. Сместа при печене бухва и ако я извадим веднага, чийзкейкът ще се напука поради получилата се температурна разлика.
За да предотвратим това, просто трябва да отворим вратичката на фурната съвсем леко на 5-6 сантиметра, за да дадем възможност на десерта ни да изстива спокойно и да го запазим добре опечен.
След като е напълно изстинал вече, можем да го гарнираме по наш вкус със сезонни плодове, домашно приготвени сладка или топинги. Възможностите са толкова много.
В сайта на gotvach.bg можете да откриете рецепти за чийзкейк по ваш вкус и да приготвите така любимия сладкиш.
Коментари