Оризът укрепва нервната система, стимулира мозъчната дейност, подобрява сърдечната дейност.
На пръв поглед няма нищо по-лесно от това да сварим ориз - измиваме го, слагаме го в тенджерата с вода, изчакваме да поеме течността и готово.
Но всъщност не точно толкова елементарно. Трябва да придобием известен опит в кухнята, за да може да разберем кога е готов оризът. Ако вие не знаете, то ние ще ви кажем.
Преди готвене оризът трябва да се изплакне добре в студена вода, няколко пъти, докато водата от него не стане бистра. Оризът се готви на слаб огън в тенджера със затворен капак.
След като оризът заври, го разбъркайте, за да не залепне по дъното. Важно е да запомните: оризът трябва да се разбърква само веднъж при кипене.
Различните видове ориз имат различно време, което им е необходимо да бъдат сварени добре. Най-добре се придържайте стриктно към зададените указания на опаковката.
Производителят знае точно каква обработка е претърпял оризът и предлага оптималното количество вода за зърнени култури. Ориентировъчното време за варене на ориза е около 15-20 мин за бял ориз, но то може да варира в зависимост от вида и сорта на вашия ориз.
Коментари