Бретцел представлява вид пикантно тестено изделие, което освен пикантно, може да бъде и сладко.
Смята се, че бретцелите водят началото си от ранното християнство, като са измислени от европейски монаси в началото на 12-ти век. Бретцелите са известни още и като символ на пекарите.
Специфичното при този вид тестени изделия е начинът, по който се сплитат. Не е сложно, но за да придобият смисъла си, трябва да се спазва определен начин на плетене на тестото за бретцелите.
Плетенето на тестото за бретцели винаги се извървна на ръка, чрез оформянето на тестени нишки с определена дебелина и дължина.
След оформянето на нишките се започва и същинската работа по тяхното плетене. Първо всяка нишка се разтегля и оформя като полумесец с дълги краища.
След това двата края на тестото се завъртат един около друг. Омотават се за да се получи леко завързване на двата края на тестото и да се запази целостта на нишката.
След завъртането двата края се хващат и обръщат под формата на виктория - V. Получава се кръг, в средата на който има V.
Плетенето е лесно, а резултатът след изпичането на бретцелите е интересен. При плетенето им се влага символика, за да може хлебчетата да носят радост и удоволствие на хората.
Коментари