Водката е алкохолен продукт с много история. Всеки, който е пийвал водка, знае, че това е най-чистият алкохол, с който обаче трябва да се подхожда внимателно.
По отношение на захарното съдържание на водката може да се каже, че тя съдържа следи от захар, които са толкова малки, че водката се смята за алкохол, в който няма захар.
За получаването на качествена водка е необходимо изключително високо пречистване. Нейната чистота играе важна роля за формирането на вкусовите характеристики на крайния продукт.
В наши дни водката се получава чрез ферментация на ръж или други зърнени продукти, с помощта на дрожди.
Въпросните зърнени култури съдържат достатъчно количество захари, които да осигурят необходимата храна на дрождите, които, както е известно, ферментират захарта в алкохол.
По тази причина не е необходимо да се влагат допълнителни количества захар към ферментационната суровина.
Важно е да се подчертае, че след ферментация водката се подлага на непрекъсната дестилация и пречистване с въглен и разреждане с чиста вода до получаването на желания вкус, аромат и алкохолно съдържание.
При тези процеси пречистването е изключително високо и се получава краен продукт с алкохолно съдържание около 37 %.
Сега спокойно може да си направите някой коктейл с водка или да видите как се прави оригинална руска водка.
Коментари