Gotvach.bg»Съвети»Как се мие леща?

Как се мие леща?

МиссаМисса
Помощник Готвач
314
Как се мие леща?

Лещата е предпочитан продукт, който се приготвя относително бързо и се отличава с вкуса си. Но не бива да се подценява нейното приготвяне, а и самата подготовка за това.

Има толкова много разновидности за рецепти - супи с леща, яхнии с леща, салати с леща, а има и такива рецепти, които лещата не е основният герой, а е просто участник от второстепенен ранг. Независимо от това тя трябва да премине предварителна подготовка.

Това се изразява в нейното миене и предварително изкисване във вода. Много хора са на мнение, че кисненето преди приготвянето ѝ може да се пропусне, но плюсовете от този процес са много. Например лесно ще премахнете отпадъчния или негоден продукт, ако има такъв, или това, че ще уври по-бързо.

При миенето на леща може да използвате търпение или "направи си сам" приспособление. За целта ви трябва обикновено шише, на чието сте продупчили капачката. С фунийка сипвате лещата и пълните с вода.

Има два варианта - да поставите, първо, непродупчена капачка и да разтръскате здраво, а след това да смените капачката с продупчената и чрез нея да излеете само водата. Другият вариант е да използвате само капачката с дупките, но ще разклащате, без да друсате. Повторете няколко пъти.

Друг вариант, който е най-разпространен, е да измиете лещата в гевгир и да оставите да се отцеди.

След като сте измили лещата, я накиснете за няколко часа. Час-два са достатъчни, но ако твърде дълго я киснете, може да се появят кълнове.

След това миене и изкисване лещата ще уври по-бързо и ще сте сигурни, че в нея няма нежелани съединения като фитинова киселина или некачествени отпадъци, които са срещани и в съвременните стоки.

А сега хвърлете поглед на тези вкусни кюфтета от леща, защото са сред любимите ни. Ако ли пък искате да е още по-диетично, сгответе си една вкусна постна леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен