Едва ли има човек, който да не знае какво е скорбяла. Второто й име е нишесте. Въпреки че нишестето има доста негативни ефекти, то е важен източник на витамини от група В, калций, желязо и фибри.
Вероятно сте чували, че скорбялата може да предизвика образуването на ракови клетки, което все още не е доказано. От скорбялата също така се качват доста килограми.
Има много видове храни, които съдържат в себе си скорбяла - картофи, ориз, царевично брашно, пшенично, пълнозърнесто брашно.
Сега ще се спрем по-подробно на скорбялата, която се съдържа в ориза. Оризът е на второ място сред храните, съдържащи скорбяла. Той съдържа 68.3 грама скорбяла, има много фибри, въглехидрати и много малко мазнини. В него се съдържат също и витамин В, калий, фосфор и аминокиселини. В сравнение с други храни, скорбялата в ориза е с много малки частици.
Оризовата скорбяла се използва за сгъстяване на сосове, а също и във фармацевтичната промишленост за направата на някои лекарства.
Оризовото нишесте е един добър съюзник за нашето по-добро здравословно състояние. То има успокояващи и овлажняващи свойства, които го правят една от основните съставки в козметиката за бебета, а и не само.
Оризовото нишесте няма вкус и изглежда много фино. То не се разтваря във вода. За да си набавите оризово нишесте, трябва да хапвате ориз, който има малки, закръглени зърна, които съдържат голямо количество амилопектин и глюкоза. Оризовото нишесте е много успокояващо, хидратиращо и реминарилизиращо средство.
Като такова, то се използва в натуралната козметика. Малко оризово брашно, което е смесено с малко вода, ако се масажира върху кожата на тялото и най-вече на лицето, сутрин или вечер, води до нейното почистване.
Коментари