Gotvach.bg»Съвети»Как да избираме кашкавал?

Как да избираме кашкавал?

Как да избираме кашкавал?

Едва ли има хора, които да не обичат кашкавал. Освен разбира се хората, алергични към млечни продукти, всички други с удоволствие биха хапнали някоя принцеса с кашкавал или пък кашкавалка за закуска.

Как да избираме кашкавал обаче и да различаваме истинския от фалшивия продукт?

Една истинска и здравословна диета не може да мине без кашкавал и сирене, защото те са бедни на въглехидрати и богати на протеини. В днешно време на пазара има голямо разнообразие от най-различни видове кашкавал.

Няма да излъжем, ако кажем, че фалшифицирането на кашкавал, а и не само, се е превърнало в детска игра. За това е важно да умеете да различавате оригинала от фалшификата. Когато купувате кашкавал, трябва да гледате дали в състава му присъстват следните съставки - пастьоризирано мляко, компонент за коагулация на мляко от неживотински и животински произход, сол, но задължителният продукт е млякото.

Трябва да знаете, че в истинският кашкавал не трябва да има растителни мазнини. Ако в състава му все пак присъстват растителни мазнини, то той автоматично се превръща в така наречения "имитиращ продукт".

Специалистите са на мнение, че ако кашкавалът се прави от мляко с високо качество, то и вкусът му ще е много по-добър. Също така млякото с високо качество помага и за добрия външен вид на кашкавала. Когато тръгнете да избирате кашкавал, трябва да гледате дали има вид на пресен кашкавал, тоест дали цветът му е свеж, дали има и приятен аромат.

Ако забележите, че по кашкавала се е образувала коричка, това означава, че той е произведен отдавна. Важно е да знаете, че щом когато режете кашкавал, парчетата са с еднакъв цвят и структура, това значи, че кашкавалът е пресен и истински.

Специалистите съветват да купувате само кашкавал, който е с производствена опаковка. Ако все пак решите да купувате разфасовки, каквито се предлагат по големите търговски вериги, трябва да знаете, че тези разфасовки издържат по-малко. Поради тази причина, когато купувате кашкавал, помолете да ви отрежат от цялата пита. Това е важно, защото този вид кашкавали стоят по щандовете и витрините на супермаркетите с дни. Този вид кашкавали, които са рафасовани на парчета и увити в стреч фолио за свежо съхранение, имат само етикет с цената, грамажа и датата на пакетиране. Не съдържат никаква информация за това от какво е направен продуктът.

Когато купувате кашкавал за вас и вашето семейство, той трябва да е качествен, за да няма после неприятни изненади. Очевидно е, че по магазините се продават често доста фалшификати, отколкото истински кашкавал, защото производството им е много по-евтино. Важно е също, че ако видите евтин кашкавал, то това определено не е кашкавал, защото в състава му се добавят голямо количество заместители на млякото, най-вече палмово масло, а дори децата знаят колко е вредно то за здравето ни.

Има обаче производители, които за наша радост пишат на опаковката, че става дума за "имитиращ продукт". Аз съм на мнение, че тези продукти не трябва изобщо да присъстват по щандовете на магазините. Не се подвеждайте по ниската цена на продукта. По-добре е да дадете малко повече пари, но да знаете, че давате на вашето семейство и най-вече на вашите деца качествен продукт.

Ако не можете да си го позволите, купете по-малко количество от истинският кашкавал. Никога не си купувайте кашкавал, който е вакуумиран. По кората на кашкавала не трябва да има никакви пукнатини и отлагания. Ако все пак решите да купувате такъв, то знайте, че той със сигурност е три неща: скъп, пълен с вредни бактерии и без никакъв вкус.

Истинският кашкавал, онзи качественият трябва да е с гладка повърхност и да има малки и симетрични и гладки дупки. Ако искате да проверите дали купеният от вас кашкавал е истински, направете следния тест.

Вземете едно парче кашкавал, който е на стайна температура и го огънете под прав ъгъл, като внимавате да не го счупите. Ако се чупи, значи е фалшив, защото палмовото масло, от което е направен, е смесено с мляко на прах и оцветители.

Сега пък е време да приготвите нещо вкусно като например паниран кашкавал или пък да спретнете бърз и вкусен кашкавал на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен