Gotvach.bg»Съвети»Как да запазим ширата сладка?

Как да запазим ширата сладка?

редакция:
MarianeMariane
Джедай
254955
Как да запазим ширата сладка?

За онези, които не знаят, ширата е прясно изстискан гроздов сок, получен от гроздовата мъст, в която по един или друг начин е предотвратено възможността да започне алкохолна ферментация. Често може да я срещнете и под наименованието безалкохолно вино, но всъщност ширата си е чист гроздов сок, която е изключително полезна за организма.

Тя е богата на захари, които се усвоят бързо от организма и са добра храна за мускулите на тялото и сърцето. Ширата се използва да захранване на слаби и изтощени организми, както и като лекарство при сърдечни и бъбречни заболявания, при отравяния от различно естество и при болести на черния дроб.

Прясно изстисканият гроздов сок е приятно сладък, но оставен на самотек той бързо започва за накиселява заради естествените процеси на ферментация. Това обаче може да се предотврати по два начина - чрез третиране с натриев бензоат или чрез пастьоризация.

За направа на шира се използва грозде с невисока захарност - 17-18%. То трябва да се измие много добри, да се източи гроздовият сок и да се избистри с помощта на серниста 6 процентова киселина. Нормата е 1г киселина на 1 литър сок.

След 24 часа избистрената шира трябва да се стабилизира с натриев бензоат, от който се прилага по 0.8-1 г на литър мъст или да пастьоризира на температура от 75 градуса.

Виж също как се пресича гроздовия сок или научи как се прави петмез от грозде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен