Тръбенка, пачи крак, масловка, челядинка, манатарка, печурка и още много други видове гъби са познати на човечеството от дълги времена.
Всяка ядлива гъба има свой специфичен аромат, а и различна хранителна стойност.
В някои части на България гъбарството е много развито и както като хоби, така и като професия.
Въпросът обаче е как да съхраним гъбите по дълго време, след като сме ги набрали? Отговорът е лесен - консервирани гъби.
В зависимост от големината си гъбите се нарязват на парчета с големина около 1 см. След това бланшират в леко подсолена вряща вода.
След това се изцеждат и оставят леко да охладят.
В малки бурканчета на дъното се слагат 5- 6 зрънца черен пипер и 1 к.л. сол. Бурканчета се пълнят с бланшираните гъби и накрая пак се слагат същото количество сол и черен пипер.
Бурканите се запечатват.
Колко време се стерилизират гъби
Подреждат се в съд, подходящ за варене. Бурканите с гъби се слагат да се варят. След като заврат, се засичат 3 часа и чак тогава се отнемат от огъня.
Така стерилизирани гъбите могат да издържат години.
Вижте още рецепти за мариновани гъби, научете как се сушат гъби или прочетете тези правила при консервирането на гъби.
Коментари
В бурканите с бланширани гъби не се ли слага някаква течност, марината или мазнина, преди да се затворят?