Тръбенка, пачи крак, масловка, челядинка, манатарка, печурка и още много други видове гъби са познати на човечеството от дълги времена.
Всяка ядлива гъба има свой специфичен аромат, а и различна хранителна стойност.
В някои части на България гъбарството е много развито и както като хоби, така и като професия.
Въпросът обаче е как да съхраним гъбите по дълго време, след като сме ги набрали? Отговорът е лесен - консервирани гъби.
В зависимост от големината си гъбите се нарязват на парчета с големина около 1 см. След това бланшират в леко подсолена вряща вода.
След това се изцеждат и оставят леко да охладят.
В малки бурканчета на дъното се слагат 5- 6 зрънца черен пипер и 1 к.л. сол. Бурканчета се пълнят с бланшираните гъби и накрая пак се слагат същото количество сол и черен пипер.
Бурканите се запечатват.
Колко време се стерилизират гъби
Подреждат се в съд, подходящ за варене. Бурканите с гъби се слагат да се варят. След като заврат, се засичат 3 часа и чак тогава се отнемат от огъня.
Така стерилизирани гъбите могат да издържат години.
Вижте още рецепти за мариновани гъби.