Джодженът е широко разпространена подправка, особено ценна за българската национална кухня. Незабравим е ароматът и вкусът на боб с джоджен, известен от незапомнени времена, а също така великолепни са кюфтенцата с участие на телешко месо, деликатно намекващи за присъствието на тази така приятна подправка.
Безспорно първенец в употребата на джоджен е бобът яхния. Също джодженът си кореспондира отлично с нахут, приготвен на яхния. Това е така заради специфичните ароматни компоненти на тези растения.
На джодженът се придават качества като болкоуспокояващо и спазмолитично средство, което увеличава секрецията на стомашни сокове и благоприятства храносмилането.
За целта трябва да се похапва в прясно състояние, във вид на салати и някои супи, където се поръсва в зелено състояние.
Джодженът се използва при приготвянето на ястия с агнешко и телешко. Също така е добро допълнение към ястия със спанак.
В кулминация на блясъка му трябва да се спомене, че от джоджен могат да се приготвят и приятни ароматни коктейли с алкохол.
Вижте как се прави чай от джоджен.
Коментари