Със зелен грах се приготвят много вкусни ястия, но той е и много полезен за здравето. Изключително богат е на витамин С, както и на витамини от В групата, фосфор, калций и желязо. Зеленият грах е богат и на фибри, които са необходими за осигуряването на добрата перисталтика на червата. Фибрите в граха помагат и за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта, което пък намалява риска от сърдечно-съдови болести. Консумацията на зелен грах намалява и нивата на триглицеридите.
Хлорофилът в зеления грах предпазва ДНК клетките от увреждания в резултат на действието на опасни химикали. Ястията с грах дават продължително чувство за ситост в организма, което е много важно за хората, които спазват диетични режими. Грахът е отлична храна за тялото, която е добре балансирана и много полезна.
Зеленият грах съдържа важни протеини, които подпомагат работата на храносмилателния тракт. Консумацията на грах премахва подуването на стомаха и ускорява метаболизма. Смята се, че редовното хапване на ястия с грах предпазва от болести на сърцето и рак. Той е диетичен и много полезен за здравето.
Колкото и да е полезен грахът обаче, ако са налице подагра или проблеми с бъбреците, той трябва да се избягва, защото е богат на фибри. Хора с раздразнен стомах също трябва да избягват.
Коментари