За повечето начинаещи кулинари да приготвят торта е върхът на кулинарното изкуство. И донякъде са прави, защото едно е да похапнете от сочната шоколадова торта и да запишете рецептата за приготвянето ѝ и съвсем друго – да запретнете ръкави и да я приготвите.
Една от най-важните операции при приготвянето на домашна торта е сиропирането на блата. Преди да напоите с компот, захарен сироп или друго блата, който с триста зора сте приготвили, изпекли и нарязали, трябва да прочетете внимателно как точно се прави.
Много е важно да оставите блатът да се охлади напълно и едва тогава да го сиропирате, като сиропът или компотът трябва да са топли.
Трябва да бъдете изключително пестеливи, когато сиропирате блатовете, защото лесно може да прекалите със сиропа (компота, млякото) и тортата ви да се разкашка. Обикновено за един блат са достатъчни 2-3 с.л. сироп, който внимателно се поръсва с лъжица по целия блат. Не се препоръчва сиропирането на най-долния блат, за да загуби тортата основата си.
Коментари