Неслучайно наричат копривата Царицата на билките. Тя е едно от най-полезните растения, познати на човек. Освен изключително пикантен и интересен вкус, копривата има и доказани лечебни свойства.
От листата и от корените ѝ могат да се приготвят лековити отвари и настойки, с които успешно да се борите с респираторни заболявания, косопад, захарен диабет, ревматични и бъбречни заболявания, анемии, алергии и др.
Свежи листа от коприва можете да откриете на сенчести места от май до септември. Но какво да правим през зимата, когато не можем да си наберем прясна коприва, а тази, предлагана в магазините, струва безбожно скъпо.
Отговорът е лесен – да си замразим във фризер. Копривата може да бъде съхранена няколко месеца замразена във фризер, бед това да сеотрази на кулинарните ѝ качества. Има два варианта за замразяване на копривата – директно или след бланширане.
Някои домакини замразяват копривата директно, без да я подлагат на термична обработка. Те измиват копривата и я оставят няколко часа добре да се отцеди. След това нареждат листата плътни в найлонов плик, притискат, за да излезе излишният въздух и навиват на стегнат пакет.
Други домакини предпочитат да бланшират копривата преди да я сложат във фризера. Те попарват за 2-3 минути листата коприва, след което потапят в студена вода, за да стопират процеса на готвене, отцеждат добре, редят в плик и завиват добре.
Коментари