Авокадото, което доскоро беше напълно непозната у нас, вече присъства на нашата трапеза ежедневно. Причините за това са много. Авокадото е изключително полезен плод, който доставя на организма цял куп витамини, минерали и ненаситени мастни киселини.
Но мнозина не знаят, че всъщност ядката в костилката на авокадото може да се определи като суперхрана. Тя е богата на голямо количество фибри и аминокиселини, които са от съществено значение за предотвратявате на различни заболявания.
В костилката на авокадото се съдържат близо 70 процента от аминокиселините в плода. Благодарение на тях може да намалете нивата на лошия холестерол, а оттам и на риска от сърдечно–съдови заболявания. Костилката на плода лекува стомашни проблеми, има противотуморно действие, помага в борбата с излишните килограми и действа укрепващо на имунната система.
Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в ядката на авокадото, нейната консумация предотвратява преждевременното стареене, подхранва косата и действа благотворно при проблеми със щитовидната жлеза.
Но как точно се консумират костилките от авокадо?
Може да отстраните кафявата коричка на ядката и да я консумирате суров, но трябва да имате предвид, че вкусът и не е от най-приятните.
Друг вариант е да я обелите, изпечете до покафеняване и да я смелите с блендер. Така ще може са добавяте по малко от нея като подправка на салати и други ястия или да накисвате по 1 ч.л. във вряла вода и да я пиете като чай.
Прочети също как се отглежда авокадо от костилката и за какво се използват листата на авокадото.
Коментари