Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави застройка за супа

Как се прави застройка за супа

редакция:
Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Картофена Кремсупа

Повечето супи, които се приготвят в българската кухня се застройват. Застройката може да прикрие някои малки недостатъци на супата, като некачествени продукти например.

Недостатъците на застройките са, че правят супите по-нетрайни, еднакви на вид, а и да не забравяме излишните калории, които си набавяме чрез застройката.

Най-разпространената застройка у нас е т.нар. „варена застройка”. Тя се приготвя от термично обработени яйца и се смята за безопасна. Именно затова варената застройка намира широко приложение в детските градини и столовете.

Вземете подходящ съд и разбийте вътре 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Загрейте получената смес на котлон като бъркате непрекъснато.

Когато смета се сгъсти, налейте малко от супата в застройката, варете около 1-2 минути и след това излейте в готовата супа. Разбъркайте старателно и сте готови. Тази супа може да се съхранява и консумира ден или два, но повече не е препоръчително.

Друг вид варена застройка е тази за курбан. Прави се от пресечено на парцали яйце. Сложете яйцето в края на варенето на супата и бъркайте енергично, за да стане на малки парцалчета.

Супа

Застройка от жълтък и кисело мляко – тя не се вари. Смесва се с малко количество от бульончето и бавно се изсипва в супата. Тази застройка е подходяща за пилешка супа и супа топчета. Внимавайте да не я изсипете прекалено бързо, защото ще се пресече и ще ви се получат така нежеланите парцалчета в супата.

Възможно е застройването на супите и без яйца. За целта се използва топено сирене. Разтопете го на слаб огън, добавете малко бульон от супата и разбъркайте. Когато супата е готова прибавете сместа.

Течна или заквасена сметана – добавете направо в чинията, преди поднасянето на масата.

Прясно мляко – отново преди поднасянето. Не се препоръчва при супи, които съдържат домати като доматена супа или леща яхния.

Течни или сухи сметанки за кафе – добавете преди да сервирате.

Последните три варианта са много благоприятни, ако не всички членове в семейството харесват застроени супи.

Вече знаете как се застройва супа, сега е момента да си приготвите и някоя страхотна рецепта, ето нашите предложения за вкусни супи.

Виж също защо се застройват супите или прочети хитринките на баба за вкусни чорби и супи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
519
48
311
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Drehi
Drehi
за мен застройката за почти всички супи е от жълтък и кисело мляко или само жълтък
28.01.2022 18:56
6
4
Ивелина Асенова
Ивелина Асенова
Да добавя и аз една застройка, която правя редовно за пилешка, зеленчукова и супа топчета! Лесна и не става на парцали - един жълтък и 1 с.л. ябълков оцет, разбърква се много добре, прибавя се от бульона и се добавя в супата! Става превъзходна застройка! Бон апети!
10.02.2019 13:16
27
5
Румяна Пенева
Румяна Пенева
Най-лесната и безопасна застройка за супа,която аз често ползвам е кисело мляко и брашно.
18.05.2016 09:02
17
5
никнай
никнай
Абе каква е тая мания по това проклето топено сирене - за щяло и нещяло го слагате.
Изприщих се като прочетох че с него се правило застройка.

хора махатр ги тия химии от храненето си, неползвайте неща които са продукт на някоя химическа лаборарория.
21.02.2016 23:31
32
5
ирина
ирина
аз правя застройката като разбивам един жълтък с 4 с.л. кисело мляко и докато супата ври добавям застройката,разбърквам всичко оставям за още 5 мин на котлона и го изключвам.
20.01.2016 16:38
22
2
1
Покажи всички подкоментари
Иси
Иси
аз моите супи ги застройвам така: 1 яйце с малко оцет и ситно нарязан магданоз. Разбивам ги леко с вилица и го добавям в супата.
18.01.2016 22:18
20
4
Мария Божилова
Мария Божилова
Застройка без варене с 1 бр. жълтък, сок от един лимон и кисело мляко е много лека и вкусна.
18.01.2016 21:50
14
5
kuka
kuka
na golqma tengera sypa edno kiselo mlqko az ostavqm samo malko na dunoto 2 gultuka edna stryika ocet i edna lugica pulna bra6no razbiva se perfektno i se dobavq sypa vutre v golqm sud dokato izravnite temperatyrite gotva4 vi go pi6e
05.06.2015 00:48
9
3
Име
Име
В 90% от описанията няма количества. Колко кисело мляко ? Колко топено сирене ? Отивам на друг сайт :)
03.03.2014 12:44
10
21
гошко
гошко
Айди,взимайти,чи той курбана като залояса..
14.01.2014 04:09
11
11
Дино
Дино
Става и като 2 жълтъка от варени яйца се разбият с 200 милилитра кисело млеко.
08.10.2013 22:21
7
4
Maриела
Maриела
Статията ми беше много полезна, благодаря :)
12.09.2013 13:23
7
5
милена
милена
Абе хора само си заяждате естествено че има още 100 начина за застройка ама .....за всичко се заяждате малко по весело и приятно моля :-)


25.08.2013 17:15
9
1
Ники
Ники
На мен статията ми беше полезна, за което благодаря!

А на коментиращите ще кажа:
На "Ох": Четете внимателно преди да коментирате! А информацията е достатъчна и не мисля, че претендира за изчерпателност.

На "Хах": Статията се казва "Как се прави застройка за супа", а не "Полезни ли са застройките с топеното сирене, сухите и заквасени сметани", а и никъде в статията не пише, че са препоръчителни или по-здравословни.

На г-жа Ангелова: А може би в друг край го застройват по този начин?!! Оставете хората да си го правят както искат...

На Диди: Има повече от един начин да се одере котка!
21.06.2013 14:56
11
Ох
Ох
Непълна и неточна информация!Когато се застройва с яйце и кисело мляко, първо се сипва по малко от супата в застройката и се бърка, за да се затопли, но не пресече.После се сипва на тунка струя и пак се бърка. Винаги се бърка и никога не се захлупва после, за да не се пресече застройката.
24.05.2013 10:41
12
3
Хах!
Хах!
Да не би предлагате топеното сирене, сухите и заквасени сметани като по-добрия вариант. На всеки е известно, колко вредни са те поради съдържанието си на консерванти , стабилиатори и неслепващи агенти! Глупава статия!
09.05.2013 13:04
4
3
Петя Ангелова
Петя Ангелова
В нашия край не правим застройки с яйца за курбана. Правим запръжка с краве масло и червен пипер и добавяме в курбана.Говоря за истински овчи или агнешки курбан.
23.04.2013 09:10
3
1
Диди
Диди
Пресечена застройка за курбан чорба не се прави така както е описано в статията.Трябва яйцето да се разбие в купичка добре и след това се сипва през цедка във врящата супа като се бърка непрекъснато докато яйцето се пресече и се образуват парцалчета.
18.11.2012 15:31
5
1