Картофена Кремсупа

Как се прави застройка за супа

Повечето супи, които се приготвят в българската кухня се застройват. Застройката може да прикрие някои малки недостатъци на супата, като некачествени продукти например.

Недостатъците на застройките са, че правят супите по-нетрайни, еднакви на вид, а и да не забравяме излишните калории, които си набавяме чрез застройката.

Най-разпространената застройка у нас е т.нар. „варена застройка”. Тя се приготвя от термично обработени яйца и се смята за безопасна. Именно затова варената застройка намира широко приложение в детските градини и столовете.

Вземете подходящ съд и разбийте вътре 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Загрейте получената смес на котлон като бъркате непрекъснато.

Когато смета се сгъсти, налейте малко от супата в застройката, варете около 1-2 минути и след това излейте в готовата супа. Разбъркайте старателно и сте готови. Тази супа може да се съхранява и консумира ден или два, но повече не е препоръчително.

Друг вид варена застройка е тази за курбан. Прави се от пресечено на парцали яйце. Сложете яйцето в края на варенето на супата и бъркайте енергично, за да стане на малки парцалчета.

Супа

Застройка от жълтък и кисело мляко – тя не се вари. Смесва се с малко количество от бульончето и бавно се изсипва в супата. Тази застройка е подходяща за пилешка супа и супа топчета. Внимавайте да не я изсипете прекалено бързо, защото ще се пресече и ще ви се получат така нежеланите парцалчета в супата.

Възможно е застройването на супите и без яйца. За целта се използва топено сирене. Разтопете го на слаб огън, добавете малко бульон от супата и разбъркайте. Когато супата е готова прибавете сместа.

Течна или заквасена сметана – добавете направо в чинията, преди поднасянето на масата.

Прясно мляко – отново преди поднасянето. Не се препоръчва при супи, които съдържат домати като доматена супа или леща яхния.

Течни или сухи сметанки за кафе – добавете преди да сервирате.

Последните три варианта са много благоприятни, ако не всички членове в семейството харесват застроени супи.

5 16
4 7
3 11
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
Румяна Пенева
Най-лесната и безопасна застройка за супа,която аз често ползвам е кисело мляко и брашно.
2
2
никнай
никнай
21.02.2016 23:31
Абе каква е тая мания по това проклето топено сирене - за щяло и нещяло го слагате.
Изприщих се като прочетох че с него се правило застройка.

хора махатр ги тия химии от храненето си, неползвайте неща които са продукт на някоя химическа лаборарория.
15
1
ирина
ирина
20.01.2016 16:38
аз правя застройката като разбивам един жълтък с 4 с.л. кисело мляко и докато супата ври добавям застройката,разбърквам всичко оставям за още 5 мин на котлона и го изключвам.
8
1
Monika Ivanova
Monika Ivanova
06.05.2016 08:15
и аз така и магданоз прибавям
3
0
Исман Алиева Ибрямова
аз моите супи ги застройвам така: 1 яйце с малко оцет и ситно нарязан магданоз. Разбивам ги леко с вилица и го добавям в супата.
10
2
Мария Божилова
Застройка без варене с 1 бр. жълтък, сок от един лимон и кисело мляко е много лека и вкусна.
6
3
kuka
kuka
05.06.2015 00:48
na golqma tengera sypa edno kiselo mlqko az ostavqm samo malko na dunoto 2 gultuka edna stryika ocet i edna lugica pulna bra6no razbiva se perfektno i se dobavq sypa vutre v golqm sud dokato izravnite temperatyrite gotva4 vi go pi6e
5
0
Име
Име
03.03.2014 12:44
В 90% от описанията няма количества. Колко кисело мляко ? Колко топено сирене ? Отивам на друг сайт :)
8
17
гошко
гошко
14.01.2014 04:09
Айди,взимайти,чи той курбана като залояса..
7
7
Дино
Дино
08.10.2013 22:21
Става и като 2 жълтъка от варени яйца се разбият с 200 милилитра кисело млеко.
7
4
Maриела
Maриела
12.09.2013 13:23
Статията ми беше много полезна, благодаря :)
6
4